Trening na masę mięśni
Rozwój mięśni zaczyna się w kuchni. To właśnie odżywianie jest kluczowe w sportach sylwetkowych i jest ono równie ważne tak w okresie redukcji, jak i w czasie budowania mięśni. Z tego powodu należy pamiętać o odpowiednio dobranej diecie, która wspomoże nas w budowaniu wymarzonej sylwetki. Pierwsza i najważniejsza rzecz – nogi robimy na oddzielnym treningu! Jeden dzień treningowy poświęcamy na przetrenowanie całych nóg, ponieważ nogi to największa grupa mięśniowa. Plecy to kolejna duża partia mięśniowa, która wymaga wykonywania dużej ilości ćwiczeń, serii i powtórzeń żeby dobrze ją przetrenować. Trening mięśni grzbietu najlepiej łączyć z treningiem na mięśnie bicepsu w jednej długiej sesji treningowej. Odpowiednie wyczucie mięśniowe, dokładne rozciągnięcie mięśnia i zaakcentowanie przez moment spięcia mięśnia to kwestie kluczowe. Systematyczne dokładanie ciężaru jest bardzo ważną rzeczą, ale nigdy, przenigdy nie powinno odbywać się to kosztem techniki i wyczucia mięśniowego. Trening na masę wykonujemy minimum 3 razy w tygodniu, a maksymalnie 5 razy w tygodniu.